BuwLOG

Książka miesiąca Biblioteki Austriackiej w BUW – grudzień / Buch des Monats der Österreich-Bibliothek in BUW – Dezember. Eva Rossmann „Ausgekocht”

dsc_4104Książka miesiąca Biblioteki Austriackiej w BUW – grudzień

Biblioteka Austriacka w BUW i Instytut Austriacki w Warszawie przedstawiają kolejną książkę w ramach cyklu „Książka miesiąca”. Tym razem prezentujemy kolejny kryminał Evy Rossmann z serii o Mirze Valensky ‒ Ausgekocht, wydany w 2003 roku w wydawnictwie Folio. Książkę można wypożyczyć w oryginale w Bibliotece Austriackiej na 3. piętrze lub w sekretariacie Instytutu Austriackiego na ul. Zielnej 37. Niestety, żadna z książek Evy Rossmann nie została jeszcze przetłumaczona na język polski.

Zazdrość i morderstwo w kuchni: Mira Valensky wkracza do świata krytyków kulinarnych i słynnych szefów kuchni. Mira jest dziennikarką, której pasją jest gotowanie. W wolnym czasie zajmuje się rozwiązywaniem zagadek kryminalnych. Tym razem spełnia się jej jedno z najskrytszych marzeń: będzie pracować w renomowanej pięciogwiazdkowej restauracji i pomagać w gotowaniu. W rzeczywistości jednak trzeba ustalić, co dzieje się w kuchni Billy Winter, nowej szefowej restauracji „Apfelbaum”. Sól i pieprz zostają zmieszane, dochodzi do zatrucia prominentnych gości, czeski kucharz znika bez śladu. W restauracji wciąż panuje duży ruch, jednak Billy Winter obawia się, że straci gwiazdkę, ponieważ nóż kuchenny, który utknął w piersi krytyka kulinarnego, jest oznaczony jej monogramem…

Więcej informacji o Evie Rossmann we wpisie dot. poprzedniej książki miesiąca w BA.

W celu uwiarygodnienia wątków Ausgekocht zatrudniła się w restauracji „Zur Alten Schule“ u renomowanego kucharza Manfreda Buchingera. Tak jej się tam spodobało, że postanowiła odbyć u niego naukę zawodu i w 2004 roku zdała egzamin państwowy na zawodowego kucharza.

Buch des Monats der Österreich-Bibliothek in BUW – Dezember

Die Österreich-Bibliothek in der Universitätsbibliothek Warschau stellt ein neues Buch vor, das im Rahmen des Projekts „Buch des Monats“ in Zusammenarbeit mit dem Österreich Institut Warschau empfohlen wird. Dieses Mal präsentieren wir einen weiteren Kriminalroman von Eva Rossmann Ausgekocht aus dem Jahr 2003. Interessierte Leser und Leserinnen können diesen Roman in der Originalfassung sowohl in der Österreich-Bibliothek Warschau im 3. Stock als auch am Österreich Institut in der Zielna 37 ausleihen. Leider wurde noch kein Buch von Eva Rossmann ins Polnische übersetzt.

Neid und Mord in der Küche: Ihre Ermittlungen führen Mira Valensky diesmal in die Welt der Gastronomiekritiker und Spitzenköche. Für sie wird der Traum vieler Hobbyköchinnen wahr: Sie darf in einem Gourmetrestaurant beim Kochen mithelfen. Es gilt nämlich herauszufinden, was in der Küche von Billy Winter, der neuen Chefin vom „Apfelbaum”, los ist. Salz und Pfeffer werden vermischt, prominente Gäste erleiden eine Vergiftung, der tschechische Koch verschwindet spurlos. Es herrscht weiterhin Hochbetrieb in dem Restaurant, doch Billy Winter bangt, im Restaurant-Führer einen Stern zu verlieren – trägt doch das Küchenmesser, das in der Brust des Gastronomiekritikers steckt, ihr Monogramm …

Mehr Informationen über Eva Rossmann sind im November Eintrag zu finden.

Für den Roman Ausgekocht arbeitete sie im Gasthaus „Zur Alten Schule“ von Haubenkoch Manfred Buchinger mit. Dabei fand sie so großen Gefallen am Kochen, dass sie dort die Kochlehre absolvierte und 2004 den Lehrabschlusses zur staatlich geprüften Köchin machte.

Maciej Soborczyk, Biblioteka Austriacka

Fot. Bartłomiej Karelin, Oddział Rozwoju Zasobów Elektronicznych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.