BuwLOG

Przepis na publikację e-bUW

„Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść”, powiadają. A co jeśli kucharzy kilkanaście osób, co z tego może wyjść? To musi być publikacja w e-bUWie! 🙂

e-bUW to nie tylko czasopisma i gazety, nie tylko nobliwe zbiory specjalne. W bibliotece cyfrowej Uniwersytetu Warszawskiego można znaleźć również wiele praktycznych, wręcz poradnikowych pozycji. Jedną z autorek specjalizujących się w takich książkach była Lucyna Ćwierczakiewiczowa, która swoim nazwiskiem podpisała wiele tomów o tematyce kucharskiej. Jedną z najpoczytniejszych pozycji było: 365 obiadów za pięć złotych.

Podobnie jak dobre danie, tak i każda publikacja w e-bUWie wymaga wielu składników, również takich jak… a zresztą sami przeczytajcie.

365 obiadów za 5 złotych: z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb” wersja e-bUW

Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki:

– Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie – Oddział Rozwoju Zasobów Elektronicznych,

– 1 książka,

– Miejsce wydania: Warszawa,

– Rok wydania: 1871 r.,

– Wielkość: [4], LX, 312 s. ; 19 cm.,

– 1 formularz zamówienia,

– kilkanaście niezawodnych par rąk,

– 1 skaner,

– kilka komputerów,

– 100% zaangażowania,

– 13 litrów wody dla ochłody.

Wykonanie:

Etap I Cyfrowy szef kuchni: Grzegorz

Etap II Sprawdzenia zamówienie od klienta: Agnieszka

Etap III Przyjęcie przepisu do realizacji wstępnej: Justyna

Etap IV Kontrola świeżości składników: Krystyna i Mirka

Etap V Przyrządzanie:

Rozdział I, II, III, IV, V- Zupy, Rozmaite dodatki do zup, Sosy, Ciasta do pasztetów. Pasztety gorące i zimne, Paszteciki i pierogi ruskie.
Gotowanie: Jadzia, Jola

Rozdział VI, VII, VIII, IX, X – Wołowina, Cielęcina, Baranina, Wieprzowina, Drób.
Duszenie: Ania, Monika

Etap VI Czas na przerwę 13 par rąk pije wodę dla ochłody i kawę dla ogłady.

Rozdział XI, XII, XIII, XIV, XV – Zwierzyna, Ryby, Jarzyny, Różne mączne i jajeczne potrawy, Leguminy.
Pieczenie: Bartek

Rozdział XVI, XVII, XVIII, XIX – Leguminy zimne. Kremy, galarety itp., Kompoty, Sałaty. Współpraca na każdym etapie wykonania.

Etap VII Kontrola jakości potrawy: Dorota

Etap VIII Wpisanie nowej potrawy do karty dań: Elżbieta

Etap IX Przygotowanie potrawy do wydania: Adam i Wojtek

Etap X Wydanie potrawy dla klienta: Dorota

Książkę „365 obiadów za 5 złotych: z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb” można oczywiście przeczytać w e-bUWie. Po kliknięciu w nazwisko autorki, pojawi się lista wszystkich jej publikacji dostępnych w naszej bibliotece cyfrowej.

Tekst: Justyna Chojnacka, ORZE
Zdjęcia i fotomontaż: Jadwiga Antoniak-Sadlakowska, Adam Owczarczyk, ORZE

W cyklu na 10-lecie e-bUWu pisaliśmy już o:

Historii e-bUWu.

Dziwnych rzeczach jakie można zobaczyć na skanach.

Prawie autorskim w pracy bibliotekarza cyfrowego.

Drodze książki w procesie digitalizacji

W kolejnych wpisach:

Przekażemy trochę statystyk dotyczących e-bUW-u.

Przyjrzymy się, co zmieniało się w naszej pracy przez te 10 lat.

Postaramy się wyjaśnić kwestię ponownego wykorzystanie zbiorów e-bUW.

Mieliśmy opowiedzieć o pewnym rękopisie, trudnym w każdym cal, ale pochwalimy się nowym sprzętem do digitalizacji, który się u nas pojawił.

A na koniec zastanowimy się nad przyszłością e-bUW-u.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *