„Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść”, powiadają. A co jeśli kucharzy kilkanaście osób, co z tego może wyjść? To musi być publikacja w e-bUWie! 🙂
e-bUW to nie tylko czasopisma i gazety, nie tylko nobliwe zbiory specjalne. W bibliotece cyfrowej Uniwersytetu Warszawskiego można znaleźć również wiele praktycznych, wręcz poradnikowych pozycji. Jedną z autorek specjalizujących się w takich książkach była Lucyna Ćwierczakiewiczowa, która swoim nazwiskiem podpisała wiele tomów o tematyce kucharskiej. Jedną z najpoczytniejszych pozycji było: 365 obiadów za pięć złotych.
Podobnie jak dobre danie, tak i każda publikacja w e-bUWie wymaga wielu składników, również takich jak… a zresztą sami przeczytajcie.
„365 obiadów za 5 złotych: z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb” wersja e-bUW
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki:
– Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie – Oddział Rozwoju Zasobów Elektronicznych,
– 1 książka,
– Miejsce wydania: Warszawa,
– Rok wydania: 1871 r.,
– Wielkość: [4], LX, 312 s. ; 19 cm.,
– 1 formularz zamówienia,
– kilkanaście niezawodnych par rąk,
– 1 skaner,
– kilka komputerów,
– 100% zaangażowania,
– 13 litrów wody dla ochłody.
Wykonanie:
Etap I Cyfrowy szef kuchni: Grzegorz
Etap II Sprawdzenia zamówienie od klienta: Agnieszka
Etap III Przyjęcie przepisu do realizacji wstępnej: Justyna
Etap IV Kontrola świeżości składników: Krystyna i Mirka
Etap V Przyrządzanie:
Rozdział I, II, III, IV, V- Zupy, Rozmaite dodatki do zup, Sosy, Ciasta do pasztetów. Pasztety gorące i zimne, Paszteciki i pierogi ruskie.
Gotowanie: Jadzia, Jola
Rozdział VI, VII, VIII, IX, X – Wołowina, Cielęcina, Baranina, Wieprzowina, Drób.
Duszenie: Ania, Monika
Etap VI Czas na przerwę 13 par rąk pije wodę dla ochłody i kawę dla ogłady.
Rozdział XI, XII, XIII, XIV, XV – Zwierzyna, Ryby, Jarzyny, Różne mączne i jajeczne potrawy, Leguminy.
Pieczenie: Bartek
Rozdział XVI, XVII, XVIII, XIX – Leguminy zimne. Kremy, galarety itp., Kompoty, Sałaty. Współpraca na każdym etapie wykonania.
Etap VII Kontrola jakości potrawy: Dorota
Etap VIII Wpisanie nowej potrawy do karty dań: Elżbieta
Etap IX Przygotowanie potrawy do wydania: Adam i Wojtek
Etap X Wydanie potrawy dla klienta: Dorota
Książkę „365 obiadów za 5 złotych: z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb” można oczywiście przeczytać w e-bUWie. Po kliknięciu w nazwisko autorki, pojawi się lista wszystkich jej publikacji dostępnych w naszej bibliotece cyfrowej.
Tekst: Justyna Chojnacka, ORZE
Zdjęcia i fotomontaż: Jadwiga Antoniak-Sadlakowska, Adam Owczarczyk, ORZE
W cyklu na 10-lecie e-bUWu pisaliśmy już o:
Dziwnych rzeczach jakie można zobaczyć na skanach.
Prawie autorskim w pracy bibliotekarza cyfrowego.
Drodze książki w procesie digitalizacji
W kolejnych wpisach:
Przekażemy trochę statystyk dotyczących e-bUW-u.
Przyjrzymy się, co zmieniało się w naszej pracy przez te 10 lat.
Postaramy się wyjaśnić kwestię ponownego wykorzystanie zbiorów e-bUW.
Mieliśmy opowiedzieć o pewnym rękopisie, trudnym w każdym cal, ale pochwalimy się nowym sprzętem do digitalizacji, który się u nas pojawił.
A na koniec zastanowimy się nad przyszłością e-bUW-u.